Тинктура от билката бабини зъби

България притежава уникално богатство от билки, което ни поставя на едно от първите места в света по износ на този ценен природен дар. Лечебните качества на билките ни са добре познати и използването им отдавна е стабилна практика.  

Една от най-добре познатите и употребявани билки у нас е бабини зъби, известна още с наименованието Трибулус. 

Преглед на билката бабини зъби 

Билката се среща по пясъчните и каменисти места на Южна България и в Черноморския регион, защото е топлолюбива. 

Тъй като е тревисто растение, бабините зъби се открива като плевел в лозята и културите, които се окопават. Разпознава се лесно по елипсовидните си листа,  цветчетата в лимонено жълт цвят и покритите с шипове плодчета. При узряване се разпада на пет орехчета, също покрити с шипчета. 

Надземните части на това растящо без нужда от грижи растение са лековити, като се използва цялата надземна част. Суровината се суши и използва в различни лечебни рецепти. 

Лечебни свойства на бабините зъби 

Билката е истинско природно чудо. Тя тонизира организма и помага при справянето с раздразнителността, общата умора, безсънието, сънливостта, липсата на сили и апатията. Бабините зъби регулират кръвното налягане. 

Билката има отлични антибактериални свойства и затова се прилага при лечение на проблеми на уринарния тракт. Помага при псориазис, камъни в бъбреците и пикочните пътища. 

Благотворното действие на билката се използва и за повишаване на потентността, в съвременната медицина тя е естествен афродизиак и за двата пола.  

Използва се като лечебно средство за проблеми с простатата, както и при смущенията в периода на менопауза. 

Тя е мощен природен стероид, подпомагащ растежа на мускулите и е много известна сред спортистите. Включва се в състава на много добавки, използвани при фитнес занимания. 

Лечебните свойства на билката се дължат на алкалоидите, флаваноидите, трибулозидът и тлъстото масло в нея, но най-вече на сапонините, които влияят върху обмяната на веществата и стимулират имунната система.Билката се приема под различна форма - чай, отвара, тинктура и други. 

Тинктура от бабини зъби 

Какво представлява тинктурата? Това е извлек от лечебно растение, който се постига с използване на алкохол. В древни времена тинктурата се е правела като билката се е варяла във вино. Сега това се постига без термична обработка с различни видове алкохол, като градусите му варират в широки граници - от 15 до 90 градуса. Най-широко използвани са 25-процентовите тинктури. Приготвянето на тинктура от бабини зъби не е трудно и може да се направи и в домашни условия. 

Приготвяне на тинктура от бабини зъби - в голям буркан се слагат листата от билката бабини зъби. Количеството им трябва да е такова, че да заеме половината от буркана. Бурканът се пълни с ракия до горе и престоява на тъмно 20 дни, като през това време се разклаща всекидневно. Прецежда се и се пие на капки, разтворена във вода, тъй като е концентрат. 

Характерното за тинктурата от бабини зъби е, че тя дава по-бърз ефект, отколкото приемането на билката под друга форма. Благодарение на алкохола, полезните вещества от бабините зъби попадат в кръвния поток и се усвояват по-бързо. 

Освен като лечебно средство, тинктурата е подходяща и за профилактика. Когато организмът е изложен на атака от вируси и други зарази, е подходящо да бъде стимулирана именната система с тинктура от бабини зъби. 

Дозиране и странични ефекти на тинктурата от бабини зъби 

Тинктурата от бабини зъби представлява извлек, който концентрира всички свойства на билката. Самата билка има много силно действие и затова тинктурата от нея трябва да се дозира много прецизно. Дозата е по 20 капки три пъти на ден, разтворени във вода. 

Тинктурата няма изразени странични ефекти. За избягване на евентуални стомашни неразположения, за които има сведения, тинктурата трябва да се приема във време, максимално близко до дневното хранене. 

Невероятното действие на содата при пречистването на организма от токсини

прочети още

Хляб с пухкава текстура без грам брашно.

прочети още

Наскоро учени публикуваха резултатите от мащабно изследване, в което се разкриват предимствата за здравето от приема на натурален свински желатин.

прочети още

Той е ароматната смола със свещен характер, защото служи и за духовно пречистване.

прочети още

Кето хлебчетата с хуск са с много хрупкава коричка и съвършено мека сърцевина.

прочети още

Полезните свойства на тинктурата от бабини зъби обаче съвсем не се изчерпват с подобрението на половата мощ.

прочети още

Препоръчваме вафли Хармоника на всяка майка, която иска детето й да се храни здравословно, защото са едновременно вкусни, сладки и без захар.

прочети още

За разлика от класическите спагети, оризовите не съдържат глутен, а това неминуемо ги прави в една от най-предпочитаните съставки за обяд или вечеря на много хора.

прочети още

Маята е основна съставка, използвана в хлебопекарството. Той представлява биологичен продукт, който се получава от концентрацията на дрожди.

прочети още

Био боята дава възможност красотата на косата да бъде здравословна и естествена.

прочети още

Таханът е храна, определяна често като безценен дар от Ориента. Самото наименование носи дъха на екзотиката и мистерията.

прочети още

Освен че са супер модерни и 100% еко, бамбуковите чаши притежават и други интересни специфики, за които е добре да се информирате предварително.

прочети още

Оризовката е диетичен продукт, който най-често се използва като заместител на хлебни изделия, както и за междинно хранене с цел утоляване на глада по време на диета или по строг режим.

прочети още
/div>