Хляб без брашно

Хляб без брашно

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Представяли ли сте си някога, че може да се направи пухкав ароматен хляб без да се използва и грам брашно?

И ние бихме казали, че е невъзможно, но след като пробвахме тази рецепта сме очаровани от резултата. Редовно правим вкъщи от този хляб, експериментираме и с други видове тахан за различен аромат и вкус.

Основната съставка на този хляб е таханът. Таханът се прави от семена или ядки. Най-разпространеният у нас е сусамовият тахан. Той може да бъде направен от белен или небелен сусам като по-добрият вариант е таханът от небелен сусам, тъй като хранителната стойност на семената е непокътната.

 

За хляба имайте предвид, че таханът от небелен сусам горчи много по-често от този от белен сусам, затова е важно да се заложи на висококачествен тахан.

 

 

Абсолютно всички тахани, не само сусамовия, са богати на омега-3 и омега-6 мастни киселини и въпреки, че съдържанието на мазнини в таханите и много голямо, то 90% от са полезни и носят огромни ползи за организма и черния ни дроб, сърцето и т.н. 

Мастните кисели стимулират развитието на нервните тъкани в организма, което от своя страна подпомага мозъка.

 

Нека да преминем сега и към рецептата:

 

Необходими продукти:

-300г сусамов тахан (изберете качествен тахан, защото, ако той горчи, ще горчи и хлябът)

-4 големи яйца

-2 ч.л. бакпулвер

-вода

 

Начин на приготвяне:

 

Приготвянето е изключително лесно. Разбивате яйцата, добавяте към тях бакпулвера и след това целия тахан. Разбърквате или разбивате с миксер хубаво, до получаване на хомогенна смес.

 

Водата е по желание, ако сместа ви е много гъста. Гъстотата трябва да е колкото на съвсем обикновен кекс. Но не се притеснявайте, дори и да сложите повече вода, тя ще се изпари при печенето. Единствено ще се удължи времето за печене малко.

 

Препоръчваме да сложите хартия за печене в тавичката, за да може по-лесно да извадите хляба.

 

Пече се на 180 градуса за около 50 минути. Когато хване златиста коричка може да проверите с клечка за зъби, както при стандартния хляб, дали им нужда от още време за печене.

 

Когато хлябът е готов, извадете го от фурната и го оставете за 5-10 минути да почине и чак след това го извадете от тавичката.

 

Може да поръсите отгоре със семена или подправки.

 

Макронутриенти за 1 филийка (от общо 18):

117 kCal

10.4 г мазнини

4.4 г протеин

3.1 г общи въглехидрати

1.7 г фибри

Невероятното действие на содата при пречистването на организма от токсини

прочети още

Наскоро учени публикуваха резултатите от мащабно изследване, в което се разкриват предимствата за здравето от приема на натурален свински желатин.

прочети още

Той е ароматната смола със свещен характер, защото служи и за духовно пречистване.

прочети още

Кето хлебчетата с хуск са с много хрупкава коричка и съвършено мека сърцевина.

прочети още

Полезните свойства на тинктурата от бабини зъби обаче съвсем не се изчерпват с подобрението на половата мощ.

прочети още

Препоръчваме вафли Хармоника на всяка майка, която иска детето й да се храни здравословно, защото са едновременно вкусни, сладки и без захар.

прочети още

За разлика от класическите спагети, оризовите не съдържат глутен, а това неминуемо ги прави в една от най-предпочитаните съставки за обяд или вечеря на много хора.

прочети още

Маята е основна съставка, използвана в хлебопекарството. Той представлява биологичен продукт, който се получава от концентрацията на дрожди.

прочети още

Био боята дава възможност красотата на косата да бъде здравословна и естествена.

прочети още

Таханът е храна, определяна често като безценен дар от Ориента. Самото наименование носи дъха на екзотиката и мистерията.

прочети още

Освен че са супер модерни и 100% еко, бамбуковите чаши притежават и други интересни специфики, за които е добре да се информирате предварително.

прочети още

Оризовката е диетичен продукт, който най-често се използва като заместител на хлебни изделия, както и за междинно хранене с цел утоляване на глада по време на диета или по строг режим.

прочети още

България притежава уникално богатство от билки, което ни поставя на едно от първите места в света по износ на този ценен природен дар.

прочети още
/div>