Фъстъчен тахан и неговите здравословни ползи

Таханът е храна, определяна често като безценен дар от Ориента. Самото наименование носи дъха на екзотиката и мистерията. Таханът, който на арабски звучи като тахини, а на иврит като тахина, е хранителен продукт, получен при смилането на семена. У нас продуктът навлиза през ХVІ век, след османското нашествие. Османските турци донасят у нас непознати маслодайни култури като сусама и мака.

Същност и видове тахан

Таханите са направени от различни основи, различни видове смлени семена. Най-често се използва сусамовият тахан, но добре познати са също слънчогледовият, ореховият, лешниковият, бадемовият, фъстъченият. Текстурата на хранителния продукт е полутечна и затова той се използва като съставка в много ястия, най-вече от азиатската кухня.

Видовете тахан са два основни - бял и черен.

Белият тахан има светъл цвят и е с много мек и приятен на вкус. Прави се от белени семена.

Черният тахан е от необелени семена и затова леко нагарча. Той се търси повече, защото хранителните вещества и минералите в него са в по-големи количества.

Таханът е храна, която е позната в източната кухня от векове. Ползвали са го като лечебна храна за остеопороза в миналото, както и при заболявания на храносмилателната система. С тахан са захранвани децата, тъй като тази храна е лека, лесно смилаема и има приятен вкус. Кулинарите в древни времена са ползвали тахана при приготвяне на гурме специалитети.

Фъстъчен тахан - състав, хранителни и здравословни ползи

Фъстъченият тахан се получава при смилане на фъстъци. По-познат е под името фъстъчено масло. Наименованието масло не е случайно добавено. Пастата от смлени фъстъци има минимум 50 процента масленост. Въглехидратите, влакната, протеините и водата в нея допълват останалото съдържание. Те дават енергия на тялото.

Ако се комбинира с шоколад се получава невероятна експлозия от шоколадов вкус с дъх на фъстъци, която ще накара дори скептиците да станат фенове на фъстъчения тахан.

Превъзходният вкус се комбинира с диетичните преимущества на продукта в сравнение с останалите пасти, които се мажат. Фъстъченото масло съдържа протеини и фибри. Въглехидратите, протеините и мазнините са в съотношение изцяло в полза на мазнините. Чрез консумацията на фъстъчен тахан организмът получава и запаси от магнезий и витамини.

Основна съставка на тахана от фъстъци е ресвератролът. Той е естествен антибиотик от растителен произход, който защитава тялото от гъбични и вирусни инфекции. Неговата молекула противодейства на рака, забавя процеса на стареене и има противовъзпалителни свойства. Защитава и нервната система. Доказано е, че ресвератролът намалява нивата на холестерола.

Фъстъченият тахан се предлага в няколко вида:

Рафиниран тахан - най-масов за консумация. По-беден е на витамини, но с по-продължителен срок на годност.

Едро смлян фъстъчен тахан - при него фъстъците са на гранули

Ситно смлян фъстъчен тахан - с гладка консистенция, подобна на топеното сирене

Консумация и съхранение на фъстъчения тахан

Фъстъченият тахан се консумира най-често с диетичен хляб, беден на мазнини. Така се балансира приемът между мазнини и въглехидрати. Високата масленост на продукта налага да се контролира приетото количество.

Продуктът се съхранява на тъмно и прохладно място и се пази да не граняса, защото става токсичен. След отварянето му трябва да се държи в хладилник.

 

Невероятното действие на содата при пречистването на организма от токсини

прочети още

Хляб с пухкава текстура без грам брашно.

прочети още

Наскоро учени публикуваха резултатите от мащабно изследване, в което се разкриват предимствата за здравето от приема на натурален свински желатин.

прочети още

Той е ароматната смола със свещен характер, защото служи и за духовно пречистване.

прочети още

Кето хлебчетата с хуск са с много хрупкава коричка и съвършено мека сърцевина.

прочети още

Полезните свойства на тинктурата от бабини зъби обаче съвсем не се изчерпват с подобрението на половата мощ.

прочети още

Препоръчваме вафли Хармоника на всяка майка, която иска детето й да се храни здравословно, защото са едновременно вкусни, сладки и без захар.

прочети още

За разлика от класическите спагети, оризовите не съдържат глутен, а това неминуемо ги прави в една от най-предпочитаните съставки за обяд или вечеря на много хора.

прочети още

Маята е основна съставка, използвана в хлебопекарството. Той представлява биологичен продукт, който се получава от концентрацията на дрожди.

прочети още

Био боята дава възможност красотата на косата да бъде здравословна и естествена.

прочети още

Освен че са супер модерни и 100% еко, бамбуковите чаши притежават и други интересни специфики, за които е добре да се информирате предварително.

прочети още

Оризовката е диетичен продукт, който най-често се използва като заместител на хлебни изделия, както и за междинно хранене с цел утоляване на глада по време на диета или по строг режим.

прочети още

България притежава уникално богатство от билки, което ни поставя на едно от първите места в света по износ на този ценен природен дар.

прочети още
/div>