Какво отличава живата мая от традиционната суха мая?

Маята е основна съставка, използвана в хлебопекарството. Той представлява биологичен продукт, който се получава от концентрацията на дрожди. Смята се, че първата мая се е появила преди повече от 5000 години, а за нейната прародина се посочва Древен Египет.

Маята, включително и нейната разновидност, живата мая, действа по следния начин, когато приготвяме тесто (било то за питка, за пица или друго хлебно изделие): дрождите влизат в действие, за трансформират захарите на даден продукт в комбинация от етанол и въглероден диоксид. Това е причината и много кулинари да съветват смесването на маята с малко захар, преди да се миксира с останалите продукти от конкретна тестена рецепта.

Съществуват два основни вида мая – жива мая и суха мая, като сухата мая и своя подкатегория, позната като суха активна мая, но тя не се отлича кой знае колко от сухата инстантна мая.

По-важно в случая е да направим паралел и съпоставка между живата мая и сухата. Какво отлича едната от другата? Как да боравим с био жива мая? Това са все теми, които ще засегнем съвсем накратко, но в детайли в днешния ни материал.

Начинът на боравене с жива мая е малко по-различен от този със суха. Ако ще печете кекс или питка с жива мая, предварително е необходимо да я разтворите в около 50 милилитра топла вода. За по-бързо ефект – тоест живата мая да шупне – можете да добавите щипка захар. Обратно, при сухата мая не е задължителна тази предварителна стъпка. След като маята шупне, приложението й в различните тестени изделия е еднакво като това на сухата мая.

Съхранението на живата мая също се отличава със своите особености. Важно е да се запомни, че живата мая, както повечето био и органик продукти, е с много по-кратък срок на годност. Задължително съхранявайте маята в хладилник без значение кога изтича срокът й. Отделно, запомнете, че живата мая е с трайност не по-дълга от десет дена. Ако използвате част от кубчето жива мая в дадена рецепта, остатъкът не трябва да се съхранява за повече от 2-3 дена след разопаковане.

Интересен е фактът, че маята по принцип намира и редица други приложения, но предимно когато е от живата разновидност. Така например, живата мая е добре известна със своите разкрасяващи свойства. В древността – особено в Египет – маята се е ползвала за избелване на кожата. В днешни дни, ако се разровите из интернет, ще намерите десетки интересни маски за лице, включващи жива мая. Най-често маските са с избелващ или лечебен ефект. Особено силно е действието на живата мая при наличие на белези и несъвършенства, както и в случай на бързо омазняваща се кожа и наличие на черни точки, запушени пори, ефекта на лъщящо лице.

Невероятното действие на содата при пречистването на организма от токсини

прочети още

Хляб с пухкава текстура без грам брашно.

прочети още

Наскоро учени публикуваха резултатите от мащабно изследване, в което се разкриват предимствата за здравето от приема на натурален свински желатин.

прочети още

Той е ароматната смола със свещен характер, защото служи и за духовно пречистване.

прочети още

Кето хлебчетата с хуск са с много хрупкава коричка и съвършено мека сърцевина.

прочети още

Полезните свойства на тинктурата от бабини зъби обаче съвсем не се изчерпват с подобрението на половата мощ.

прочети още

Препоръчваме вафли Хармоника на всяка майка, която иска детето й да се храни здравословно, защото са едновременно вкусни, сладки и без захар.

прочети още

За разлика от класическите спагети, оризовите не съдържат глутен, а това неминуемо ги прави в една от най-предпочитаните съставки за обяд или вечеря на много хора.

прочети още

Био боята дава възможност красотата на косата да бъде здравословна и естествена.

прочети още

Таханът е храна, определяна често като безценен дар от Ориента. Самото наименование носи дъха на екзотиката и мистерията.

прочети още

Освен че са супер модерни и 100% еко, бамбуковите чаши притежават и други интересни специфики, за които е добре да се информирате предварително.

прочети още

Оризовката е диетичен продукт, който най-често се използва като заместител на хлебни изделия, както и за междинно хранене с цел утоляване на глада по време на диета или по строг режим.

прочети още

България притежава уникално богатство от билки, което ни поставя на едно от първите места в света по износ на този ценен природен дар.

прочети още
/div>