Масло от черен кимион 250 мл, студено пресовано

  • Марка: Zoya
  • Кат. номер: 1474

Масло от черен кимион произведено от малка семейна фирма в Северна България. Изсушените семена на растението Nigela Sativa са студено пресовани, без допълнително нагряване, а полученото масло има приятен и наситен аромат.

 


Билката черен кимион и семената й:
Билката Nigella Sativa произхожда от южна Азия. Растението, семената му и маслото, получено от тях, са известни още като черен кимион (няма общо с традиционната подправка кимион), черно семе, римски кориандър, калонджи. В арабските страни е познато като Habbatul barakah („благословено семе“). Археологически данни свидетелстват за зърна Nigella Sativa открити в гробницата на Тутанкамон и датирани 3500 г.пр.н.е. Въпреки че конкретната роля на черния кимион в египетската цивилизация не е изяснена, е известен изключително внимателния подбор на вещите и храните, които са придружавали фараона в задгробния му живот.


С наситен пикантен вкус и миризма, маслото, извличано от семената на черния кимион традиционно се използва в сладкарството и за приготвяне на ликьори. Активните вещества, на които се дължи благотворното му влияние при вътрешен прием, показват добри резултати и при локално нанасяне за козметични цели.


Начин на употреба: Използвайте за овкусяване на салати и студени ястия. Не е подходящо за готвене.

След отваряне да се съхранява в хладилник. С времето натуралното и нерафинирано масло може да образува утайка или да помътнее - това е естествен процес и не означава, че качествата му са изменени.


Хранителни стойности за 100 г:
Енергия - 900 kcal
Мастни киселини:
наситени - 16,54 %
мононенаситени - 24,01 %
полиненаситени - 59,54 %

 

Съдържание: Студено пресовано масло от черен кимион.


250 мл

39,90 лв.
Продуктът е успешно добавен в количката
Базова цена: 39,90 лв.
Моля, изберете: