Елда 500гр.

  • Марка: Смарт Органик
  • Кат. номер: 288

Описание:

Елда (Fagopyrum) е род покритосеменни растения от семейство Лападови (Polygonaceae). Елдата е една от екологично чистите храни, поради причината, че нейното отглеждане и култивиране не изисква употребата на различни химически препарати за борба с неприятели по растенията. 

     Елдата е известна със своята широка употреба както в сладки, така и в солени кулинарни шедьоври. От нея може да се приготви каша, включително да бъде част от детско или дори  бебешко меню. Елдата успешно гарнира ястия с месо, зеленчуци, риба и различни видове супи. Като част от сладкарската кулинария, тя успешно бива комбинирана с плодове в различни дизайнерски експерименти и творения. Приготвено брашно от този растителен вид би могло да бъде е основна съставка при приготвянето на палачинки и други сладки изкушения, включително и да послужи като сгъстител за ястия. 

        Според някои източници елда се е култивирала още отпреди 6000г. в Югоизточна Азия, като се смята, че се разпространява в Русия след 7-8 век, а в Европа – през 15-18 век. В различните държави елда има различни наименования. В Индия, например е позната под името „черен ориз“, в Гърция и Италия я наричат „турско зърно“, във Франция, Испания и Португалия – „сарацинско“ или „арабско зърно“ и т.н.

 

Храниителна стойност за 100g

 

Енергийна стойност (kJ/kcal)

1646/389

Мазнини (g)

2-5

– от които наситени мастни киселини (g)

0-1,5

Въглехидрати (g)

63,5-80

– от които захари (g)

0

Белтъци (g)

10,6-15,8

Влакнини (g)

8-12

Сол (g)

0

 

Произход: Китай

Тегло

0.5 kg

2,89 лв.
Продуктът е успешно добавен в количката
Базова цена: 2,89 лв.
Моля, изберете: