БИО Лимец 250гр.

  • Марка: Смарт Органик
  • Кат. номер: 298

Описание:

 

 Лимецът е житно растение от сем. Poaceae, с видовото име Triticum monococcum. Лимецът е една от най-пълноценните и лесно усвояеми храни. Съдържа големи количества витамини, белтъчини и полезни мазнини, магнезий, калий, манган, фосфор, желязо, калций. Едно най-ценните му качества е ниското количество на съдържащия се в него глутен. Значимостта му се определя и от това, че този растителен вид съдържа повече магнезий в сравнение с кафевия ориз и повече фосфор отколкото соята. В протеините му се съдържат 8 вида аминокиселини, сред които и лизин, което е изключителна рядкост в представителите на зърнените култури. Лизинът е важна и изключително необходима аминокиселина, която спомага забавянето на стареенето на костите (т.нар. остеопороза) и др. Резултати от научно изследване в Полша показват, че лимецът притежава по-висока способност да натрупва микроелемента Se в сравнение с останалите изследвани 14 сорта пшеница (J. Lachman et al. 2011).

Лимецът има антиоксидантни свойства, стимулира обмяната на веществата и бъбречната дейност. Освен това подобрява кръвообръщението, спомага повишаване на работоспособността на организма и подпомага функцията на половите жлези.

Лиимецът е една от най-ранно култивираните форми пшеница и е една от най-старите храни за човечеството. С този вид храна са се изхранвали хората още по времето на египетските фараони  Според археолози, тази пшеница е била консумирана преди повече от 15 000 години в земите около делтата на река Нил. Лимецът представлява изключително голям интерес за археолозите, тъй като зърна от див лимец са открити в разкопки, датиращи от епипалеолита в района на Близкия Изток, известен като Плодородния полумесец. Смята се, че за пръв път лимецът е култивиран около 7500 г. пр. Хр. Съществуват твърдения, че лимецът за пръв път е култивиран в югоизточна Турция,  около планината Каракадаг с с надморска височина 1900 m (черната планина). В България останки от лимец са открити в гърнета, датиращи от тракийските времена.

Съставки: 100% био лимец. Може да съдържа следи от ядкисоязърнени култури, съдържащи глутен и сусамово семе.

 

Препоръчителна употреба: вари се около 45 минути

 

 

     ХРАНИТЕЛНА СТОЙНОСТ ЗА 100g

 Енергийна стойност (kJ/kcal)

1415/335

 Мазнини (g)

3

 – от които наситени (g)

1

 Въглехидрати (g)

58

 – от които захари (g)

1

Влакнини (g)

10

 Белтъци (g)

14

 Сол (g)

0

Проиход: Австрия

Съхранение: на сухо и прохладно място.

 

2,09 лв.
Продуктът е успешно добавен в количката
Базова цена: 2,09 лв.
Моля, изберете: