Гхи или Гхий (Ghee) е пречистено от лактоза и казеин краве масло, получено по аюрведична рецепта чрез разтопяване на слаб огън. Резултатът е нежно масло с кехлибарен цвят и приятен аромат на масло и печени орехи.
Гхий е пречистено краве масло, познато от южноазиатската кухня.
То набира все повече популярност, тъй като е олекотен вариант на животинската мазнина. Има кехлибарен цвят и притежава деликатни вкус и аромат на печени ядки.
Гхий се получава чрез преваряване на краве масло, като в този процес се отделят вода, протеини и примеси, за да остане само чистата мазнина.
Гхий има две основни предимства:– Ниско съдържание на млечен белтък, който е силен алерген. Това го прави подходящо за консумация от хора, чувствителни към лактоза и казеин.– Издържливо на термична обработка, защото има висока точка на димене (250°С). Може да бъде използвано за пържене и готвене на висока температура, без да се превърне във вредни трансмазнини.
Съставки: 100% био краве масло