Био Червен Ориз се характеризира със сладникав вкус, приятен аромат и рубинен цвят. Той е един от най-полезните сортове на ориза, а в Древен Китай за него са се носели легенди. Наричан е „забранения ориз“, тъй като бил достъпен само за императорското семейство. Червеният ориз е бил използван като храна, оцветител и консервант, добавян дори във виното.
Той е не просто засищащ и полезен, но и влияе благоприятно на нивото на холестерола в кръвта, храносмилането и здравето на стомаха и далака. Червеният ориз съдържа витамини от групата В и минералите калций, калий, фосфор, йод и желязо.
Употреба: Залей ориза с вода в съотношение 1 към 1.5, вари го 40 минути, а след това остави да къкри за още 15. Може да се сервира в различни ястия и десерти. Чудесен e за сотиране със зеленчуци и подправки.
Съставки: червен ориз*
*от серитифицирано био земеделие
Хранителна стойност за 100 g Енергия 1528.5 kJ/360.7 kcal
Мазнини 2.5 g
– от които наситени 0.33 g
Въглехидрати 76 g
– от които захари 0.12 g
Белтъчини 7.2 g
Влакнини 2.7 g
Сол 0.03 g
Произход: Тайланд