Поради високото си съдържание на полифеноли и флавоноиди като рутозид, галова, хлорогенна и сирингова киселини, сушените смокини са едни от най-мощните антиоксидантни бомби. Изследване, проведено в University of California, демонстрира антиоксидантната им сила – само две средни сушени смокини, около 40 г общо, повишават значително плазмената антиоксидантна активност – ефект, който предпазва кръвта и кръвните клетки от увреждания и мутации, причинени от свободно-радикални частици. Плодовете са богати на желязо и манган , което ги прави чудесен избор, ако имаш анемия или страдаш от хронична умора.
Разтворимите фибри, които се съдържат в смокините, допринасят за по-бързо засищане на глада и поддържат в здравословни норми кръвната захар и холестерола. А неразтворимите подпомагат и регулират храносмилането. Калият в плодовете поддържа телесния баланс на течности и електролити – свойство от изключителна важност за нормалната функция на нервите и сърдечната мускулатура. Повечето им калории идват от прости, бързо разтворими захари, което ги прави отличен източник на енергия.Количеството им не бива да буди безпокойство, понеже се приемат заедно с фибрите на плода, които забавят освобождаването на захари в кръвта.
Употреба: Можеш да добавиш сушени смокини към десерти, смутита и зърнени закуски или още по- добре, хапвай ги между основните ястия. Също така са чудесно допълнение към кексове и сладкиши. Добър избор са и при приготвяне на сурови бонбони , защото слепват останалите съставки.
Хранителна стойност за 100 g:
Енергийна стойност (kJ/kcal)
1255/297
Мазнини (g)
0.93
– от които наситени мастни киселини (g)
0.14
Въглехидрати (g)
63.87
– от които захари (g)
47.92
Белтъци (g)
9.8
Влакнини (g)
3.3
Сол (g)
0.01
Произход: Турция