Плодът на растението кориандър се състои от две семки, които като се изсушат и се разполовяват на парченца, които се използват за подправка. Когато са сурови семената са жълто-кафеви на цвят с надлъжни ивици. Притежава отчетлив аромат, напомнящ цитрусови кори и градински чай. Латинското име на подправката е Coriandrum sativum.Кориандърът се използва още от 5000 г. пр. Хр., което го прави една от най-старите използвани в света подправки. За родина на кориандъра се смятат регионите в Централния Изток и Средиземноморието, а в азиатските страни е познат от хиляди години.Плодовете на растението съдържат от 1 до 3% етерично масло, чиято главен компонент е линалоол, благодарение на който се усеща специфичния аромат на кориандъра. В него се съдържат още до 20% мазнини, до 17% белтъчини и малки количества алкалоиди. В кориандъра са открити известни количества кумарини и флавоноиди. Кориандърът е добър източник на фибри, желязо, магнезий и манган.В качеството си на подправка сушените плодове на кориандъра се ползват леко запечени, но без мазнина, като по този начин не загубват своя характерен мирис. Зърната от кориандър се слагат в началото на приготвяне на ястието.
Начин на употреба:
За овкусяване на супи, сосове, дресинги, маринати и ястия. Комбинира се добре с аромата на бахар, карамфил, дафинов лист, риган, лук, чесън и черен пипер.
Съдържание:
Изсушени семена кориандър от биологично земеделие.
40 г