Матча представлява прах от фино смлени млади листа на специално отгледан зелен чай. Отличава се с мек и леко сладък вкус и наситен зелен цвят. Използван в японската чаена церемония от векове, днес матча се консумира в цял свят като освежаваща напитка и като съставка в различни ястия и десерти. Растенията за матча се отглеждат на сянка в продължение на три до четири седмици преди да бъдат събрани, след което при обработката се премахват жилките и дръжките на листата. При отглеждането на сянка растението Camellia sinensis произвежда повече кофеин и танин. По същество матча е силно концентрирана форма на зелен чай, богата на полезни витамини и минерали. В зеления чай и особено в матча се съдържат голям брой флавоноиди с научно доказано антиоксидантно действие. Матча влиза в групата на така наречените „суперхрани”. Препоръчителната дневна доза матча е един грам, тъй като съдържанието на полезни вещества в него се равнява средно на 10 чаши обикновен зелен чай.
Ето и някои от многобройните ползи от редовната консумация на матча:
силен ободрителен ефект;
релаксиращо действие;
стимулиране на метаболизма на мазнините;
подобряване на паметта и концентрацията;
снемане на стреса и психическото напрежение;
Прахообразната форма на матча се консумира различно от чаените листенца или торбички, като обичайно се разтваря във вода или мляко, а може да се използва и като съставка на различни смутита, фрешове или сладкиши.
Начин на употреба:
За да си приготвите чай, добавете 60-70 мл. гореща, но не вряла вода (около 70°C) към 1/4 ч.л. (1 гр.) матча на прах и разбъркайте добре. За по-кремообразна консистенция може да използвате традиционна бамбукова четка за чай или ръчен електрически уред за пяна. Прахът от матча може да се смесва с други чайове, шейкове и напитки. Подходящ е за приготвяне на разнообразни десерти и сосове.
Хранителна стойност за 100г:
Енергийна стойност - 1336kJ / 319kcal Мазнини - 5.0 г,от които наситени - 1.0 гВъглехидрати - 27.2 г,от които захари - 3.2 гБелтъчини - 26.3 гСол - 0.04 г
Съставки:
Зелен чай Матча на прах от органичен произход